Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Lipiec 2025

Artykuły

  • 16.07.2025 - Środa

    I ŚNIADANIE

    • Kasza kukurydziana na mleku 300ml (A: MLE)
    • Serek fromage  40g (A: MLE)
    • Polędwica drobiowa 20g  (A: GLE,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Biała rzodkiew ze szczypiorkiem plastry 70g
    • Sałata masłowa   10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jogurt naturalny z jabłkiem 200g  (A: MLE)

    OBIAD

    • Zupa brokułowa z makaronem ( porcje rosołowe, włoszczyzna, brokuły, makaron, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A:GLU,MLE,SEL)
    • Gołąbek duszony w sosie pomidorowym (łopatka wieprzowa, kapusta biała, cebula, ryż, mąka pszenna, przecier pomidorowy, jajo, śmietanka, sól, pieprz)  100g/100ml (A: MLE,SEL,SOJ, JAJ)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z selera i jabłka z jogurtem naturalnym(seler, jabłka, jogurt naturalny, sól) 150g (A:MLE,SEL,SO2)
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Galareta drobiowa (mięso z kurczaka, marchew ,pietruszka, seler, żelatyna, sól, pieprz) 150g (A: SEL)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2204,9kcal
    • Białko ogółem: 96,8g
    • Tłuszcz ogółem: 64,2g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 28,6g
    • Węglowodany ogółem: 319,1g
    • Cukry: 76,9g
    • Błonnik pokarmowy: 37,7g
    • Sód: 1273,5mg
    • Sól: 3,18g
    Czytaj Więcej o: 16.07.2025 - Środa
  • 15.07.2025 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Płatki owsiane na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Polędwica drobiowa 50g (A:GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka tarta  60g
    • Sałata masłowa 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kefir 1szt  150ml (A: MLE)

    OBIAD

    • Zupa ogórkowa z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki, czosnek, śmietanka, sól, pieprz)  350ml (A: MLE,SEL)
    • Filet drobiowy pieczony z ziołami w sosie koperkowym ( pierś z kurczaka, oregano, bazylia, koperek, mąka pszenna, śmietana, bazylia, sól, pieprz czarny, papryka słodka, olej rzepakowy) 100g/150ml (A: MLE,GLU)
    • Ryż na sypko  200g
    • Surówka z kapusty białej i marchewki z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml
    •  

     

    KOLACJA I

    • Pasta z białej fasoli (biała fasola, cebula, czosnek, bazylia, nać pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz) 80g(A: SEL,GOR)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa  10g
    • Herbata czarna z cukrem  250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2129,9kcal
    • Białko ogółem: 78,1g
    • Tłuszcz ogółem: 53,8g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15,3g
    • Węglowodany ogółem: 303g
    • Cukry: 72,9g
    • Błonnik pokarmowy: 33,3g
    • Sód: 1362,1mg
    • Sól: 3,41g
    Czytaj Więcej o: 15.07.2025 - Wtorek
  • 14.07.2025 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron muszelki na mleku 300ml (A: GLU,JAJ,MLE)
    • Pasta z jajka ze szczypiorkiem 80g (A: JAJ)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie  15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Koktajl mleczno-owocowy (jogurt naturalny, truskawki, cukier) 200ml (A: MLE)

    OBIAD

    • Zupa kalafiorowa z ziemniakami (korpus z kurczaka, włoszczyzna, kalafior mrożony, ziemniaki, śmietanka, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: MLE,SEL)
    • Zrazik mielony wieprzowo –drobiowy gotowany na parze w sosie własnym (łopatka wieprzowa, mięso gulaszowe drobiowe, jaja, mąka pszenna, bułka pszenna, sól , pieprz) 100g/100ml (A: GLU, JAJ)
    • Kasza jęczmienna na sypko  200g (A: GLU)
    • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym ( makrela wędzona, cebula, pieprz) 80g (A:JAJ,RYB,GOR)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek małosolny  plastry    70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2258,9kcal
    • Białko ogółem: 86,4g
    • Tłuszcz ogółem: 82,8g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 24,5g
    • Węglowodany ogółem: 301g
    • Cukry: 78,7g
    • Błonnik pokarmowy: 29,5g
    • Sód: 2209,7mg
    • Sól: 5,52g
    Czytaj Więcej o: 14.07.2025 - Poniedziałek
  • 13.07.2025 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Płatki jęczmienne na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Ser żółty 50g (A: MLE)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka paski 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Galaretka owocowa z jogurtem 220g (A:MLE)
     

    OBIAD

    • Zupa pomidorowa z ryżem (korpus z kurczaka, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, ryż, śmietanka, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: MLE,SEL)
    • Schab pieczony w sosie własnym (schab, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, oregano, rozmaryn, sól , pieprz) 100g/150ml (A: GLU)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem, marchewką i olejem( kapusta pekińska, pomidor, nać pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz) 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Szynka szkolna drobiowa 60g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka tarta 60g
    • Sałata masłowa  20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2031,5kcal
    • Białko ogółem: 81,9g
    • Tłuszcz ogółem: 74,7g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 22,6g
    • Węglowodany ogółem: 266,1g
    • Cukry: 68,5g
    • Błonnik pokarmowy: 30g
    • Sód: 1621,3mg
    • Sól: 4,05g
    Czytaj Więcej o: 13.07.2025 - Niedziela
  • 12.07.2025 - Sobota

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Szynka zielonogórska wieprzowa 50g (A: SOJ,SEL,MLE,GOR,JAJ)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Biała rzodkiew plastry  70g
    • Sałata masłowa   10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Sok wieloowocowy  1szt  200ml
     

    OBIAD

    • Botwinka (kości wieprzowe, botwinka, włoszczyzna, ziemniaki, śmietanka, kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, jarzynka naturalna) 350ml (A: MLE,SEL)
    • Pyzy z mięsem wieprzowym- gotowane (mięso wieprzowe, grysik ziemniaczany, mąka ziemniaczana, cebula, bułka tarta, mąka pszenna, drożdże, sól, pieprz, olej rzepakowy) 300g (A: GLU, JAJ, SOJ,MLE,SEL)
    • Kapusta biała zasmażana150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z twarogu z natką pietruszki (twaróg, mleko, nać pietruszki, sól) 80g (A:MLE)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt.50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa   10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 1901,1kcal
    • Białko ogółem: 58,7g
    • Tłuszcz ogółem: 49,4g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 17,7g
    • Węglowodany ogółem: 311,4g
    • Cukry: 96g
    • Błonnik pokarmowy : 29,7g
    • Sód: 959,7mg
    • Sól: 2,40g
    Czytaj Więcej o: 12.07.2025 - Sobota
  • 11.07.2025 - Piątek

    I ŚNIADANIE

    • Zacierka na mleku  (mleko, mąka pszenna, jajko, sól) 300ml (A:GLU,JAJ,MLE)
    • Jajko gotowane 50g(A: JAJ)
    • Szynka delikatesowa drobiowa 20g (A: SEL,MLE,GOR,SOJ)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłka w sosie waniliowym(mleko, jabłka, cukier, wanilia)  200ml (A: MLE)

    OBIAD

    • Zupa grysikowa z kaszą jaglaną (korpus z kurczaka, włoszczyzna, kasza jaglana, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: SEL)
    • Sznycel mielony z dorsza z ziołami - smażony ( filet z dorsza, bułka tarta, bułka pszenna, jaja, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz )   100g (A: JAJ,GLU,SEL,RYB)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z nowalijkowa (kapusta biała, marchew, ogórek świeży, rzodkiewka, natka pietruszki, sól, olej))
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z soczewicy (soczewica, cebula, koper, ketchup, musztarda, sól, pieprz) 80g (A: SEL,GOR)
    • Chleb zwykły pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek małosolny  plastry  70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2022,7kcal
    • Białko ogółem: 71,3g
    • Tłuszcz ogółem: 61,4g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15,1g
    • Węglowodany ogółem: 301,1g
    • Cukry: 83,1g
    • Błonnik pokarmowy: 37g
    • Sód: 1575,7mg
    • Sól: 3,94g
    Czytaj Więcej o: 11.07.2025 - Piątek

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2025-07-01 06:45przez:
Opublikowano:2025-07-01 06:16przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2025-07-15 06:15przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:283

Rejestr zmian

  • [2025-07-15 06:15:47]Gracjan TyczyńskiInformacje
  • [2025-07-14 08:31:10]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-11 06:33:02]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-09 06:41:33]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-08 06:56:32]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-07 06:38:24]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-04 06:28:44]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-03 06:47:15]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-02 08:15:05]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-01 06:46:58]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-07-01 06:45:24]Gracjan TyczyńskiInformacje